Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

”Lill-Babs” Svens­son har lämnat oss

Få artister har väl förtjänat epitetet folkkär som Barbro ”Lill-Babs” Svensson som gick bort tisdagen 3 april.

Få artister kan skryta med en mer än 60-årig karriär. För även om det stora genombrottet kom med Är du kär i mig ännu, Klas-Göran? 1959 så debuterade Lill-Babs redan 1954, alltså redan vid 16 års ålder, med stenkakan Mammas boogielänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster/Svar till "ung och kär"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför Barbro fick smeknamnet ”Lill-Babs” av bandledaren Simon Brehm är kanske extra tydligt på denna tidiga inspelning; det är alltså Alice Babs smeknamnet syftar på och visste man inte vem sångerskan var kunde man nog lätt missta henne för ”originalet”.

På bilden här intill ser vi några av hennes tidiga stenkakor ur KB:s samlingar.

Rättesnören för unga människor

En annan speciell utgåva i KB:s samlingar är singeln Splorr, som distribuerades via "Lill-Babs Klubb", av allt att döma en föregångare till Gröngölingarna och Fantomenklubben, med tydliga instruktioner på skivetiketten att "Obs! Denna skiva får endast spelas i nedanstående medlems närvaro" och sedan en streckad linje där ägaren kunde skriva sitt namn. På baksidan listas klubbens regler, vilka väl än idag håller som rättesnören för unga människor.

Lill-Babs "Splorr", Karusell 1962.

Omslag till Lill-Babs "Splurr!", Karusell 1962.

Reglerna i Lill-Babs klubb.

Som nationalbibliotek har KB i uppdrag att samla in all musik som ges ut i Sverige. Därför har vi i stort sett allt som Lill-Babs har gett ut genom åren. Bara forskare med särskild behörighet kan ta del av inspelningarna i Svensk mediedatabas (SMDB). Däremot kan alla söka i materialet.

TAGGAR