Henk Rispens 50-talsband — säkert i en bokhylla nära dig

Henk Rispens bokband känner du säkert igen – även om inte formgivarens namn låter bekant. Lagom till påsk visar vi tre Rispens-band med vårtema.

Böckerna är vanliga eftersom Rispens (1926-2004) formgav omslag till populära serier från stora förlag och bokklubbar på 50-talet. Pärmöverdragen är ofta färgstarka, mönstrade och med tidstypisk femtiotalsdesign. Men Rispens namn nämns sorgligt nog nästan aldrig i banden, därför förblir bandkonstnären okänd för de allra flesta.

Rispens skänkte sina förlagsband och förlagornas skisser till KB 1997. Samlingen består av cirka 160 förlagsband från Tidens bokklubb, Folket i bilds förlag, FIB:s lyrikklubbs bibliotek, Bonniers folkbibliotek och Partisan-serien utgiven av Rabén & Sjögren/Vi. Nästan alla titlar är utgivna mellan 1952 och 1960. Före detta kollegan Karin Wijkström gjorde ett stort jobb med att förteckna och lyfta fram samlingen, bland annat i en utställning här på KB 2002.

Böckerna är vanliga eftersom Rispens formgav omslag till populära serier från stora förlag och bokklubbar på 50-talet.

Rispens föddes och växte upp i Nederländerna och utbildade sig i textil mönsterteckning på konstfack i Amsterdam. Hans studiebakgrund inom textil går att ana i bokbandens abstrakta mönster och linjer.

Här kikar vi närmare på tre band ur samlingen. Inspirerade av vårens färger och aktiviteter lyfter vi fram band som går ton i ton med björkarnas färg i maj, ett band med cyklar som manar till våriga turer och skymningspoesi inbäddad i gröna ränder. Banden visade vi även under Kulturnatten 2016 tillsammans med andra band på temat vårkänslor.

Folket i bilds förlag 1960.

Moll Flanders med färger som björkarna i maj

Band med färg som björkarnas löv i maj bäddar varsamt in Daniel Defoes Moll Flanders. Här i en utgåva från 1960. Mönstret utfört i gouache finns också i en röd och blå variant.

Moll Flanders lär vara en av Englands och världslitteraturens skickligaste och mest beryktade tjuvar och boken en detaljerad skildring av det fattiga London i början av 1700-talet.

Ingår i Bonniers folkbibliotek, Albert Bonniers förlag 1957.

Svängis Hjulminnen inspirerar till cykelturer i vår

Få upp farten på cykel med hjälp av piggt tussilagogula Hjulminnen. Bokens design i samklang med innehållet. Sven Svängis Johansson är en av Sveriges populäraste tävlingscyklister genom tiderna och Hjulminnen är hans memoarer.

FiB:s lyrikklubbs bibliotek nr 42 1958.

Möt vårnatten med poesi i antologin Skymningslek

”Du tog alla stjärnor från mitt hjärta

Mina tankar ringlar sig,

jag måste dansa”

Ur Att säga lågmält av Else Lasker Schüler, en av dikterna i denna antologi. Rader som påminner om nyvunnen energi och rastlösa energier i en vårförälskelse. I Skymningslek har Erwin Leiser valt ut smakprov på kärlekslyrik från olika världsdelar. Leiser var en av de första som tog initiativ till att översätta Nelly Sachs och har bland annat översatt Bertold Brecht till svenska.

Mönster utfört i gouache finns i flera färgvarianter. Till exempel svart/vit/gul och grå/vit/rosa.

Visste du att:

Nobben
Rispens försökte sälja in sina mönster till NK, Svenskt Tenn och Carl Malmstens atélje men fick nobben. De hade redan sina designers.
String-
hyllan
Stringhyllan kallades BFB-hyllan från början efter Bonniers folkbibliotek. Förlaget ordnade nämligen en tävling för att få fram en hylla till sina billighetsböcker. Nisse och Kajsa Strinning kammade hem vinsten med hyllan de gjort av sitt diskställ.
Sortera
Rispens avslutade sin karriär med att sortera post på Stockholm ban. På 60-talet var de mönstrade överdragspärmarna inte längre trendiga och Rispens behövde hitta ett annat sätt att försörja sig på.