Webbplatsen kb.se använder kakor (cookies).
Läs mer i vår cookiepolicy
Bakom kortfattade beskrivningar i KB:s kortkataloger gömmer sig både kända och bortglömda levnadsöden från fem sekel. Till de mer dramatiska hör utpekade brottslingar och deras offer, men i samlingarna hittar vi även en namnkunnig privatspanare!
Vem dödade Laura Palmer? Det var frågan på hela världens läppar 1990, men det dröjde innan svenska tv-tittare fick stifta bekantskap med Agent Cooper och de andra karaktärerna i Twin Peaks. En mystisk plats där körsbärspajen var oslagbar och ugglorna inte var vad de verkade.
Till den långa listan med namn vars personarkiv bevaras på KB fogar vi nu ett namn som är välbekant för många. En modeintresserad professor, essäist och ständig sekreterare i Svenska Akademien.
Den 5 september 1823 föddes Gustaf Edvard Klemming. 200 år senare ser KB:s medarbetare dagligen spåren efter en legendarisk överbibliotekarie, som för evigt etsat sig in i KB:s historia, samlingar och lokaler.
Den 23 juni 1923 invigdes Stockholms stadshus. En av de många konstnärer som var delaktig i utsmyckningen var Einar Forseth, vars Mälardrottning nu har regerat 100 år i Gyllene salen.
Det här är berättelsen om den svensk-amerikanska tidningen Vestkusten som likt fågel Fenix bokstavligen skulle resa sig ur askan. När allt såg som mörkast ut vände redaktören Alexander Olsson nederlag till framgång.
I år är det 500 år sedan riksföreståndaren Gustav Eriksson valdes till kung i Strängnäs den 6 juni. Valet innebar slutet för Kalmarunionen och början på en ny epok i Sveriges historia. Jubileet uppmärksammas bland annat av KB och Riksarkivet.
Under en park i centrala Stockholm förvaras en märkvärdig gåva från en fransk drottning till en svensk kung. Båda gick en våldsam död till mötes. Det gjorde även trädgårdsarkitekten och konstnären bakom en tunn volym, som berättar en historia om blått blod och gröna fingrar.
Medeltida handskrifter kan fascinera den nutida betraktaren med konstfulla utsmyckningar. Men också det marginella och till synes obetydliga kan berätta mycket om forna tiders skrivare och läsare. Med dagens digitala teknik kan allt fler ta del av detta unika kulturarv.
Det samiska kulturarvet spänner över många århundraden och tar sig en mängd olika uttryck. I KB:s samlingar bevaras verk på svenska eller samiska som framställts på urfolket samernas egna villkor – eller andras.