fullskärmsbild
Guild of Women-Binders
Åren kring 1900 samlades en grupp kvinnliga bokbindare i Arts and Crafts-rörelsens England för att skapa eleganta konstnärliga bokband – och ett namn åt sig själva.
Lydia Wahlström – en pionjär i rösträttskampen
I år är det hundra år sedan vi fick allmän och lika rösträtt i Sverige. En av pionjärerna i rösträttskampen var Lydia Wahlström.
Niko­laj II i KB:s ryska samling
Den 2 mars 1917 abdikerade Nikolaj II, Rysslands siste tsar. På Kungliga biblioteket finns bland annat utgåvor av hans dagböcker och brevväxling.
Vasa­lop­pet – i arki­vens spår
Hört talas om Vasaloppet? Skulle väl tro det, tävlingen som med några få undantag avgörs den första söndagen i mars och för många markerar vårens ankomst.
Samling­ar­na i hyllmeter 2018
Varje år mäter vi de växande samlingarna här på KB, för att få bra underlag till prognoser och magasinsplanering. 2018 uppgick samlingarna till hisnande 17,9 hyllmil.
Fals­ka omslag – kär bok har många namn
Hur kan en bok ha flera titlar och vad är historien bakom detta? Följ med i denna berättelse från KB:s magasin om censur, mord, smuggling och påhittighet.
Världsradiodagen
Unesco startade världsradiodagen 13 februari för att uppmärksamma, hylla och sprida den viktiga roll radion har i världen. Tema för 2019 är dialog, tolerans och fred.
Frufri­da­gen – det blev snur­rigt i karu­sel­len
Under 1950-talet fick Lennart Hyland svenskarna att stanna upp, släppa allt och tillsammans leka och ta del av galna upptåg i det populära radioprogrammet Karusellen.
TAGGAR