fullskärmsbild
Världens äldsta akvarietidskrift
En 80 år gammal akvarietidskrift, världens äldsta i sitt slag, har den något att säga en nutida fiskvän som vill förkovra sig inom sitt intresse?
Från Nacka till Kentz: VM-låtar genom tider­na
Ett säkert tecken på att fotbolls-VM närmar sig är att fotbollslåtarna börjar dyka upp utan pardon. I år görs den officiella VM-låten ” Bäst när det gäller ” av Gyllene Tider och Linnea Henriksson. Men innan vi går vidare måste vi bena ut genren fotbollslåtar.
Akvariehobbyn i yngelstadiet
Dagens akvarist söker information först och främst på nätet, i de forum vars medlemmar med outtömlig energi svarar på frågor om vattenvärden, alger, fiskar och foder. Men hur gjorde man förr när man ville veta mer om denna drottning bland hobbyer?
John­ny Depp, jugend och sex — en fräck rari­tet som får ligga
Johnny Depp är i dagarna i Stockholm för att spela på Gröna Lund med sitt band Hollywood Vampires. På KB har vi en raritet med kopplingar till Depp. Volymen sticker ut lite extra i Borgströms samling av erotisk litteratur i folioformat.
Hell­sings­ka gift­pin­nar
Nittionio år skulle Lennart Hellsing ha fyllt idag om han hade fått leva. Han debuterade 1945 och hans sista bok kom ut 2014 så han hade en verksam period på 69 år.
Förbjudna böcker: Snor­re säl
Böcker kan vara farliga och provocerande. Antidemokratiska regimer har ofta ägnat sig åt att förbjuda böcker som de på något sätt uppfattar vill underminera deras makt.
Hur lång är en hyllmeter?
Biblioteken mäter sina samlingar i hyllmeter. KB:s samlingar breder ut sig på hyllplan och i lådor, i magasin ovan och under jord. Men hur lång är egentligen en hyllmeter?
Lang och Fröding i lilje­kon­valjdung­en
Liljekonvaljen är inte bara vanlig i buketten till mor sista söndagen i maj utan blomman som förenar ond bråd död med vemodig värmländsk poesi.
TAGGAR