fullskärmsbild
Akvariehobbyn i yngelstadiet
Dagens akvarist söker information först och främst på nätet, i de forum vars medlemmar med outtömlig energi svarar på frågor om vattenvärden, alger, fiskar och foder. Men hur gjorde man förr när man ville veta mer om denna drottning bland hobbyer?
John­ny Depp, jugend och sex — en fräck rari­tet som får ligga
Johnny Depp är i dagarna i Stockholm för att spela på Gröna Lund med sitt band Hollywood Vampires. På KB har vi en raritet med kopplingar till Depp. Volymen sticker ut lite extra i Borgströms samling av erotisk litteratur i folioformat.
Hell­sings­ka gift­pin­nar
Nittionio år skulle Lennart Hellsing ha fyllt idag om han hade fått leva. Han debuterade 1945 och hans sista bok kom ut 2014 så han hade en verksam period på 69 år.
Förbjudna böcker: Snor­re säl
Böcker kan vara farliga och provocerande. Antidemokratiska regimer har ofta ägnat sig åt att förbjuda böcker som de på något sätt uppfattar vill underminera deras makt.
Hur lång är en hyllmeter?
Biblioteken mäter sina samlingar i hyllmeter. KB:s samlingar breder ut sig på hyllplan och i lådor, i magasin ovan och under jord. Men hur lång är egentligen en hyllmeter?
Lang och Fröding i lilje­kon­valjdung­en
Liljekonvaljen är inte bara vanlig i buketten till mor sista söndagen i maj utan blomman som förenar ond bråd död med vemodig värmländsk poesi.
Den förs­ta vibra­torn
Vibratorn uppfanns i England på 1880-talet, men var den egentligen tänkt som en apparat för att bota hysteri hos kvinnor genom framkallande av ”paroxysmer”, som i filmen Hysteria från 2011, eller snarare avsedd att hjälpa människor med muskelvärk?
Konsol­test – högt spel på KB
Visste du att Kungliga biblioteket även samlar in och bevarar datorspel? Här hittar du allt från 90-talets interaktiva cd-romskivor till Battlefield. Vårt uppdrag är att samla in svenskutvecklade spel och spel med svensk anknytning, men även spel som riktar sig mot den svenska marknaden.
TAGGAR