fullskärmsbild
Hålet är lagat
Har du haft svårt att hitta Kungliga bibliotekets 50- och 60-talssinglar med Towa Carson, Gals & Pals, Snopporna, Laila Westersund eller Hayati Kafe? Hål finns överallt och ibland på de mest oväntade ställen, t ex i KB:s skivkatalog. Men nu är kataloghålet delvis lagat, och det har blivit lättare att hitta singlar med 50- och 60-talsartister i Svensk mediedatabas.
Svenskt uttal med Karl XIV Johan
Får vi bjuda på éne semeuregause? Franskfödde Karl XIV Johans kunskaper i svenska lär ha varit begränsade, men i KB:s boksamling finns spår av den första Bernadottekungens studier för 200 år sedan.
Tjäns­ten som jobbar åt dig när du är på semester
Tänk så bekvämt att lämna in tipsrader för flera veckor framåt. Sen kan resan börja! Affischerna nedan är hämtade ur KB:s samlingar för affischer. Just de som visas här är placerade under ämnet Spel.
En kartepok är över
Den 1 juli slutade Lantmäteriet att publicera och sälja tryckta kartor. Det innebär slutet på en lång statlig kartproduktion.
En blom­ma från Harry Martin­son
Nyligen när jag sökte en bok fann jag en blomma. Och inte vilken blomma som helst utan en som Harry Martinson tecknat på försättsbladet till sin diktsamling Cikada från 1953.
Gulli­vers resor – några utgå­vor
Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships är hela den långa titeln till Jonathan Swifts bok som kom ut första gången 1726.
Världens äldsta akvarietidskrift
En 80 år gammal akvarietidskrift, världens äldsta i sitt slag, har den något att säga en nutida fiskvän som vill förkovra sig inom sitt intresse?
Från Nacka till Kentz: VM-låtar genom tider­na
Ett säkert tecken på att fotbolls-VM närmar sig är att fotbollslåtarna börjar dyka upp utan pardon. I år görs den officiella VM-låten ” Bäst när det gäller ” av Gyllene Tider och Linnea Henriksson. Men innan vi går vidare måste vi bena ut genren fotbollslåtar.
TAGGAR