Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Fjärrlån till KB

Vi kan hjälpa dig att fjärrlåna material till KB inom humaniora och samhällsvetenskap från hela världen.

Du kan fjärrlåna material som inte finns på KB eller på andra bibliotek i Stockholmsområdet. Det går oftast inte att fjärrlåna kurslitteratur, referensmaterial eller tidskrifter. Däremot kan du beställa kopior.

Så här beställer du fjärrlån

Du måste alltid vara inskriven som låntagare på KB och ha ett giltigt lånekort. För material som finns i Libris rekommenderar vi att du skapar ett låntagarkontolänk till annan webbplats och gör beställningen där. Material som inte finns i Libris kan beställas via mail till info@kb.se eller direkt i KB:s expedition för information och lån. 

Du kan inte beställa fjärrlån per telefon.

Frågor och svar om fjärrlån till KB

  • Lån inom Sverige och Norden är kostnadsfria. Lån från länder utanför Sverige och Norden kostar 200 SEK. Dessa får endast lånas som läsesalslån.

    Kopior från länder inom Norden kostar 80 SEK/artikel. Kopior från länder utanför Norden kostar 120 SEK/artikel.

    • Lån från andra svenska bibliotek beräknas komma inom 5-10 dagar.
    • Lån inom Norden inom 7-14 dagar.
    • Lån utanför Norden inom 14-30 dagar.
  • Lånetiden bestäms av det utlånande biblioteket. Det är vanligt att lånet har en öppen lånetid. Det innebär att lånetiden ofta är ganska lång, men att materialet kan krävas in efter en viss tid vid kö.