Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
Biorama biografblad. Foto: KB

Biografblad

Upptäck mer än 8000 unika biografblad från den svenska stumfilmseran i början på 1900-talet.

Större delen av filmerna från stumfilmstiden har gått förlorade. Biografbladen ger en översikt av tidig svensk filmhistoria, genom att återskapa programsättningen från flera biografer i Sverige mellan cirka 1900–1920.

Allt är tillgängligt i tjänsten

Varje blad innehåller ett antal filmtitlar, ibland ända upp till 40 stycken. Här finns även referat av filmernas innehåll och i vissa fall bilder i form av teckningar och fotografier.

Du behöver inte beställa fram biografbladen – de finns digitaliserade och tillgängliga direkt i tjänsten. Eftersom materialet är fritt från upphovsrätt kan du ladda ner det och använda som du vill.

Så söker du

Du kan fritextsöka bland biografbladen, men även utgå från geografisk plats under länken "Karta". På kartan hittar du de orter som motsvaras av minst ett biografblad i tjänsten. Det går även bra att bläddra fritt bland bladen via länken "Visa alla".

 

Till Biografblad

Tjänsten innehåller

affischer, vardagstryck