Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Mikrofilmsläsesalen

Mikrofilmsläsesalen finns längst ner i annexet (plan 1).

Besökare studerar digitala dagstidningar. Foto: Per & Per Fotograf AB

Här hittar du svensk dagspress. Du tar del av samlingen antingen på mikrofilm eller digitalt genom tjänsten Digitaliserade svenska dagstidningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du behöver inte ha lånekort på KB för att använda det som finns i Mikrofilmsläsesalen.

I Mikrofilmsläsesalen kan du också hitta:

  • Svenskamerikanska och finlandssvenska dagstidningar på mikrofilm
  • Ett mindre antal av andra utländska dagstidningar på mikrofilm
  • Ett urval tidskrifter på mikrofilm
  • Telefonkataloger utgivna i Sverige
  • Referensbibliotek med svenskt pressregister, svenska tidningsartiklar och liknande

Hur går det till?

Mikrofilmerna står framme i våra hyllor och du plockar själv fram dem. Inga beställningar behöver göras i förväg. På mikrofilmsläsarna kan du läsa, skriva ut eller spara ner artiklar på ett USB-minne. Vill du skriva ut på papper krävs ett kopieringskort som du köper antingen i receptionen eller i expeditionen för Information och lån. På de datorer där du har tillgång till Digitaliserade svenska dagstidningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du bara ta pappersutskrifter.

Detalj av mikrofilmsläsare. Foto: Per & Per Fotograf AB

Mikrofilmsläsesalens expedition

Expeditionen i Mikrofilmsläsesalen har andra öppettider än själva salen. Du är däremot alltid välkommen att använda Mikrofilmsläsesalen under KB:s ordinarie öppettider.

hitta mikrofilmsläsesalen

Karta KB plan 1 Illustration: Soya

Statens biblioteksdepå i Bålsta

KB förvarar samtliga tidningar från 1850 och framåt i original i Statens biblioteksdepå i Bålsta. Om det är någon dagstidning som du inte hittar i Mikrofilmsläsesalen är du välkommen att läsa den där. Kontakta alltid KB:s personal om du planerar att åka dit. Dagstidningar äldre än 1850 finns på KB i Humlegården.

Om KB:s samlingar
Tidningar på bord som hanteras av en person Foto: Per & Per Fotograf AB

Dagstidningar

På KB finns nästan alla svenska dagstidningar som getts ut från 1645 fram till idag. Det blir nära 130 miljoner tidningssidor från ungefär 2600 titlar.

Läs mer om dagstidningar