Så jobbar resurs­bib­li­o­te­ken med de nationella minoritetsspråken

Har du funderingar kring programverksamhet och andra aktiviteter som rör nationella minoriteter på ditt bibliotek? Då kan du få hjälp av resursbiblioteken.

Foto: Per & Per Fotograf AB

Resursbibliotek som ett stöd för biblioteken i kommunerna

Resursbiblioteken representerar de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och samiska. Biblioteken är ett stöd i kommunernas uppdrag att erbjuda verksamhet, böcker och andra medier på språken. Särskilt gäller det tillgången till litteratur för barn och unga.

För det nationella minoritetsspråket romani chib finns i nuläget inget motsvarande bibliotek. Ta del av KB:s förslag till regeringen om en biblioteksfunktion för romani chib Pdf, 597.2 kB..

Det här kan ditt bibliotek få hjälp med

Finlandsinstitutets bibliotek – för finska språket

Finlandsinstitutets bibliotek erbjuder bland annat finskspråkiga bokpaket för läsecirklar. Paketen lånas ut till läsecirklar i hela landet och finns för barn, unga och vuxna.

Nu kan också låntagare i hela landet komma åt bibliotekets e-tjänster genom att registrera sig på nätet. Läs mer på Finlandsinstitutets webbsida Länk till annan webbplats. där det också finns boktipslistor för dig som köper in finskspråkig och sverigefinsk litteratur.

Judiska biblioteket – för jiddisch

Resursbiblioteket för jiddisch är tänkt att vara stöd till bibliotek och institutioner genom att förmedla kunskap om jiddisch; språket, kulturen och det historiska arv som jiddisch är en del av.

Judiska bibliotekets webbsida Länk till annan webbplats. kan du läsa om hur du och din skolklass kan boka ett besök, eller en digital föreläsning, om jiddisch, svensk judisk kultur och historia.

Nordkalottbiblioteket – för meänkieli

Nordkalottbibliotekets webbsida Länk till annan webbplats. och i sociala medier finns massor av tips, inspiration och information om hur du som arbetar på bland annat folkbibliotek kan använda resursbiblioteket för meänkieli.

I oktober i år invigdes också resursbiblioteket på plats på Nordkalottbiblioteket i Övertorneå. "Ett stort steg i meänkielis historia", sammanfattade kommunalrådet Tomas Mörtberg händelsen. Här vill man inspirera folkbibliotek och andra som är intresserade av språket och kulturen till förvärv och lån.

Samernas bibliotek – för de samiska språken

Samernas bibliotek ligger i den svenska delen av Sápmi. Härifrån kan man låna skönlitteratur på flera samiska språk från Sápmis fyra länder (Sverige, Norge, Finland och Ryssland) och böcker om samer och andra urfolk.

Läs mer på samernas biblioteks webbsida Länk till annan webbplats. om hur ditt bibliotek kan få rådgivning i frågor om samiskt bestånd, inköp och programverksamhet.

Läs mer om vad resursbiblioteken erbjuder och hur uppdraget ser ut.

Du vet väl också att:

Bläddra finns? Bläddra är en kostnadsfri app med litteratur på Sveriges nationella minoritetsspråk, som lanserades i april 2021. I dagsläget innehåller den e-böcker på meänkieli, romani chib och samiska. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på jiddisch och finska. Läs mer om Bläddra.

KB anordnar webbinariet Att arbeta med nationella minoriteter på folkbibliotek den 22 mars? Läs mer om webbinariet.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig!