Eurovision Song Contest - mer än bara musik

Med 125 miljoner tittare i över 40 länder är musiktävlingen Eurovision Song Contest ett fenomen som studerats från många perspektiv även utanför musikområdet. Bland KB:s digitala resurser hittar vi många exempel på detta.

Just när du börjar komma i form igen efter vinterns oändliga soffhäng med chips framför Melodifestivalen, då är det dags igen för tävlingen som vi älskar att hata – och nu är det allvar, nu är det Europamästerskap. Med 125 miljoner tittare i över 40 länder är musiktävlingen Eurovision Song Contest ett fenomen som studerats ur många perspektiv även utanför musikområdet.

Bland KB:s digitala resurser hittar vi många exempel på detta. Med lånekort eller om du besöker KB i Humlegården i Stockholm kan du ta del av de här och många andra artiklar.

I tidskriften Popular Music kan vi läsa just om att tävlingen numera representerar så mycket mer än musik och alltmer liknar stora sportevenemang. Det är ett enormt mediauppbåd, det är politiska och kulturella inslag och det handlar även om ekonomi.

Journal of Cultural Economics publicerade i början av 2000-talet en cost-benefit-analys av att vara värdland för tävlingen. Analysen visade att det kan vara lönsamt ur flera aspekter att vara värd för evenemanget.

I samma tidskrift kan vi också läsa om hur de nationella uttagningarna till Eurovision Song Contest använts för att avgöra huruvida en expertjury eller en tittaromröstning ger bäst kvalitet när det gäller kultur.

GeoJournal publicerar vetenskapliga artiklar inom geografi. I en artikel om regionalisering i Europa framgår att skandinavernas röstande i Eurovision Song Contest är ett av flera tecken på hur de skandinaviska länderna håller ihop, oberoende av relationer med andra närbelägna länder.

Alla tidskrifter ovan finns tillgängliga via fulltextarkivet JSTOR. Alla KB:s e-tidskrifter och databaser hittar du här.

Senast uppdaterad: 2014-05-05
Innehållsansvar: Camilla Lengborn, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Fler e-tidskrifter och databaser 

Obs! För att kunna läsa artiklarna vi länkar till i texten på den här sidan, kan du behöva lånekort från KB eller befinna dig i KB:s lokaler.

Sveriges nationalbibliotek