Veckopress i nytt format

Digitaliseringsprojekt

Hårt tryck på dåligt papper

Veckotidningar från 1900-talet är mycket populära och lånas i mycket stor utsträckning för läsning på Kungl. biblioteket, framför allt av allmänheten men även forskningen har visat allt större intresse på senare år. Dessvärre är veckotidningarna ofta tryckta på dåligt papper vilket gör att de snabbt slits ner. I många fall är också just KB:s samlingar unika eftersom de flesta bibliotek inte prioriterade veckotidningar.

Digitalt experiment

Av dessa anledningar genomför Kungl. biblioteket projektet Svensk veckopress som är ett försök när det gäller digitalt bevarande och tillhandahållande. 

Fotografi av Veckorevyn från 1966Veckorevyn, 1966


Oklar distributionsform

I nuläget är det oklart när och hur materialet kan distribueras och om det kan publiceras på Internet. Orsakerna till detta är upphovsrättsliga eftersom förlagen fortfarande äger rätten till materialet. Möjligen kommer det att bli möjligt att ta del av materialet via speciella lässtationer på Kungl. biblioteket eller andra bibliotek. Ett annat alternativ är att de kan lånas ut i form av digitala lagringsmedier som hårddiskar, CD-romskivor et cetera.

Digitalisering on demand

I framtiden är det tanken att digitalisering av svensk veckopress ska fortgå kontinuerligt. Eventuellt ska urvalet styras av forskarnas och allmänhetens önskemål.

Senast uppdaterad: 2008-08-06

Relaterad information

 Veckopress i nytt format

För att kunna läsa PDF-dokument behöver du programmet Adobe Reader. Det kan du hämta gratis på Adobes webbplats.

Sveriges nationalbibliotek