Grundkurs i ämnesordskatalogisering i Libris 20-21 oktober 2016

Tid: 20-21 oktober 2016
Föreläsare:
Plats: Stockholm (Lexicons kurslokaler)
Anmälan: Anmäl dig här
Program:

Kungliga biblioteket arrangerar den 20-21 oktober 2016 en grundkurs i ämnesordskatalogisering.

Kursen omfattar 2 dagar. Under kursen varvas föreläsningar med praktiska övningar. Vi arbetar i nuvarande katalogiseringsklient Voyager.

Målsättningen är att deltagarna efter kursen ska ha de kunskaper som krävs för att börja ämnesordsindexera med Svenska ämnesord och Barnämnesord.

Utbildningen vänder sig till både nya katalogisatörer och till dig med tidigare erfarenhet. Kursdeltagarna bör vara knutna till ett registrerande Librisbibliotek, men i mån av plats kan även andra deltagare komma i fråga.

Kursens innehåll

Kursen är en introduktion i ämnesordskatalogisering med Svenska ämnesord och Barnämnesord. På kursen presenteras de grundläggande principerna för hur man gör en ämnesanalys av en resurs och hur man indexerar med en kontrollerad vokabulär. Vi går igenom de viktigaste delarna i riktlinjerna, de olika verktygen för arbete och presenterar de särskilda ämnesfasetterna och genre/formtermer. Presentation varvas med exempel och många övningar.

Kursens mål

Målsättningen är att deltagarna efter kursen ska ha de kunskaper som krävs för att börja ämnesordsindexera med Svenska ämnesord och Barnämnesord.

Deltagaravgift

3 500 SEK exkl. moms. I avgiften ingår kursdokumentation samt förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe.
Kursavgiften faktureras efter avslutad kurs.

Kursen genomförs under förutsättning att tillräckligt antal deltagare anmäler sig.

Kontakt

För frågor om kursens innehåll, kontakta Viktoria Lundborg, kursansvarig (tel 010-709 33 74, e-post enligt fornamn.efternamn@kb.se) .

För övrig information: Karl Isaksson (tel 010-709 36 34, e-post enligt fornamn.efternamn@kb.se).

Anmälan senast den 5 oktober 2016.

Sveriges nationalbibliotek