Grundkurs i ämnesordskatalogisering i Libris – inriktning folkbibliotek 25-26 maj 2016

Tid: 25-26 maj 2016
Föreläsare:
Plats: Kungliga biblioteket
Anmälan: Anmäl dig här
Program:

Kungliga biblioteket arrangerar den 25-26 maj 2016 en grundkurs i ämnesordskatalogisering.

Kursen omfattar 1,5 dagar. Under kursen varvas föreläsningar med praktiska övningar. Vi arbetar i nuvarande katalogiseringsklient Voyager.

Målsättningen är att deltagarna efter kursen ska ha de kunskaper som krävs för att börja ämnesordsindexera med Svenska ämnesord.

Utbildningen vänder sig till både nya katalogisatörer och till dig med tidigare erfarenhet. Kursdeltagarna bör vara knutna till ett registrerande Librisbibliotek, men i mån av plats kan även andra deltagare komma i fråga.

Kursens innehåll

Kursen är en introduktion i ämnesordskatalogisering med Svenska ämnesord och har fokus på ämnesordskatalogisering av material typiska för folkbibliotek (skönlitteratur, musik, film, tv-spel). På kursen presenteras de grundläggande principerna för hur man gör en ämnesanalys av en resurs och hur man indexerar med kontrollerad vokabulär. Vi går igenom de viktigaste delarna av Svenska ämnesords riktlinjer, de olika verktygen för arbete med Svenska ämnesord och presenterar de särskilda ämnesfasetterna och genre/formtermer. Presentation varvas med exempel och många övningar.

Kursens mål

Målsättningen är att deltagarna efter kursen ska ha de kunskaper som krävs för att börja ämnesordsindexera med Svenska ämnesord.

Deltagaravgift

3 500 SEK exkl. moms. I avgiften ingår kursdokumentation samt eftermiddagskaffe dag 1, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe dag 2.
Kursavgiften faktureras efter avslutad kurs.

Kursen genomförs under förutsättning att tillräckligt antal deltagare anmäler sig.

Kontakt

För frågor om kursens innehåll, kontakta Viktoria Lundborg, kursansvarig (tel 010-709 33 74, e-post enligt fornamn.efternamn@kb.se) .

För övrig information: Karl Isaksson (tel 010-709 36 34, e-post enligt fornamn.efternamn@kb.se).

Anmälan senast den 10 maj 2016.

Sveriges nationalbibliotek