Skattkammaren

I vårt nya mörka klimatsäkra utställningsrum Skattkammaren ligger guldkorn ur KB:s arkiv och väntar på att bli upptäckta av dig. Det är utvalda objekt som vanligtvis förvaras gömda i våra samlingar.

 Djävulsbibeln

Djävulsbibeln – Codex Gigas

Codex Gigas är Europas största medeltida handskrift. Den mäter 89 gånger 49 centimeter och väger 75 kilo. Handskriften är mest känd under namnet Djävulsbibeln, då det i boken finns ett stort porträtt av underjordens furste. 

Bibeln skapades i Böhmen i början av 1200-talet och kom 1649 till Sverige som en del av krigsbytet från det trettioåriga kriget.

Tidigare i höstas var Codex Gigas uppslagen enligt bilden ovan. Uppslaget visade två kalendariesidor för månaderna mars-april. Codex Gigas ligger kvar i Skattkammaren, men vi har stängt den av bevarandeskäl. Vill du själv bläddra i handskriften och läsa om dess historia, texter och utsmyckning, kan kan du besöka Codex Gigas egen webb som också finns tillgänglig via en pekskärm i Skattkammaren.

Glasmonter med böcker och brev från Astrid Lindgrens arkiv

Astrid Lindgrens arkiv

Astrid Lindgren (1907-2002), världsberömd barnboksförfattare och samhällsdebattör, donerade sitt personarkiv successivt till KB. Idag omfattar arkivet 140 hyllmeter och innehåller olika sorters dokument som berättar om hennes författarskap, kontaktnät och verksamhetsområden. Sedan 2005 finns Astrid Lindgrens personarkiv med på UNESCO:s lista över Världsminnen.

I vår monter visas bland annat illustrationer, utgåvor på olika språk och brev.

Karl XII fältbibel

Karl XII:s fältbibel - en raritet

Fältbibelns bokband är mycket vackert och dess proveniens, tidigare ägare, gör den ännu mer intressant. Den har knutits till vår svenske kung Karl XII (1682-1718) genom en anteckning på frampärmens insida som berättar att bibeln har följt kungen på ”alla campanjer". Bibeln är välbevarad efter att ha förvarats i sitt originalfodral, vars slitna yttre vittnar om ett liv i fält.

På KB väljs rariteter ut enligt fem principer: proveniens, innehåll, typografi, bokband och bildens betydelse. I KB:s bevarandeblogg kan du läsa mer om KB:s bevarandeprinciper.

Olika skivomslag på temat dansband

Dansband – älskat och hatat

Töntig, slätstruken och förutsägbar eller den bästa musiken som finns? Åsikterna är många och har alltid varit det sedan den moderna dansbandsmusiken slog igenom som genre i början av 1970-talet.

På temat svensk dansbandskultur visar vi ett urval av skivomslag, vykort och affischer och spelar upp olika slags dansbansmusik och filmklipp genom tiderna.

I KB:s audiovisuella samlingar bevaras det mesta av den svenska tryckta och inspelade musiken. Sök gärna på egen hand i våra samlingar.  

Senast uppdaterad: 2015-09-21
Innehållsansvar: Kate Parson, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Pratbullbla med ordet "Stängt". 

 

Skattkammaren är stängd för ombyggnad.

Sveriges nationalbibliotek