2017-02-17

”Utan Arbetet inget folkhem!” – KB tillgängliggör arbetarrörelsens viktigaste tidning

Dagstidningen Arbetet spelade en viktig roll i den svenska arbetarrörelsens framväxt. Snart går det att läsa de första 15 årgångarna i KB:s digitala tidningstjänst tidningar.kb.se.

”Utan Arbetet inget folkhem!”. Så uttryckte Bosse Bernhardsson, chefredaktör mellan 1996 och 2000, sin egen tidnings betydelse.

De första numren av Arbetet finns redan nu tillgängliga i KB:s digitala tidningstjänst. Inom de närmaste veckorna kommer även samtliga årgångar mellan 1887 och 1901 att finnas sökbara. KB kan tillgängliggöra tidningarna tack vare finansiering från Tidningsföreningen Efter Arbetet

– Det här är ett fantastiskt initiativ och det första i sitt slag. På KB är vi tacksamma över föreningens handlingskraft och generositet och hoppas att fler följer efter. Givetvis vore det värdefullt att även digitalisera resterande årgångar av tidningen, säger Jonas Ahlberg, projektledare på KB.

Arbetet är ett viktigt tidsdokument över svensk arbetarrörelse, men även en generell spegel av Malmö, Sverige och världen runt sekelskiftet 1900. Via tidningar.kb.se hittar den historieintresserade ännu fler äldre dagstidningar, helt fria att läsa och ladda ner.  

Mer information:

Jonas Ahlberg, projektledare
070-007 35 00
jonas.ahlberg@kb.se

Torsten Johansson, enhetschef för Dagstidningar, radio och tv
070-007 34 02
torsten.johansson@kb.se

Innehållsansvar: Anette Lindh, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Fakta: tidningar.kb.se

I tidningstjänsten finns i stort sett alla nummer av flera svenska dagstidningar. Artiklar som är äldre än 115 år går att se i sin helhet på nätet. Av upphovsrättsliga skäl måstes nyare artiklar läsas i KB:s lokaler i Humlegården i Stockholm. Däremot går det, oavsett var du befinner dig, att göra fritextsökningar även i det nyare materialet.

KB lägger löpande till nya svenska lokaltidningar, allt eftersom de digitaliseras.

Sveriges nationalbibliotek