2017-05-16

Libris lär sig tala webbspråk

Den nationella bibliotekskatalogen Libris står inför stora förändringar. Inom ett par år kommer den få ett helt nytt utseende, men redan nu ger KB katalogen ett nytt ”språk”. Det kommer hjälpa resten av internet att förstå vilken skatt av information den innehåller.

I Libris finns sju miljoner titlar – böcker, tidningar, tidskrifter och bilder – från bibliotek i hela landet. Massor av information, med andra ord. Men även om materialet går att söka fram i KB:s söktjänst har Google och andra sökmotorer inte förstått informationen. Det kan det snart bli ändring på.  

För den nationella bibliotekskatalogen är på väg mot nya tider med stormsteg. De senaste åren har KB drivit arbetet med att uppgradera Libris till ett modernare ”Libris XL”. Nyligen bestämdes det vilken ny modell, eller vilket vokabulär, för kataloginformationen som KB ska använda. Tidigare användes det så kallade Marc-formatet, men nu går KB över till Bibframe 2.0.

Libris blir en del av webben

Lite förenklat kan man säga att Libris lär sig ett nytt språk, som förmodligen kommer bli standard på bibliotek världen över.

– Vi vill att Libris ska kommunicera på samma sätt som resten av webben. Bibframe 2.0 bygger på öppna länkade data, som är en länkningsprincip som även maskiner kan förstå, säger Markus Sköld, projektledare för Libris XL sedan förra året.

Det betyder att informationen i Libris blir begriplig för resten av internet. I och med det skapas också nya möjligheter skapa referenser till andra webbplatser från katalogen. Om du i dag söker i Libris efter Henning Mankells roman Mördare utan ansikte hittar du grundläggande fakta om boken: utgivningsår, sidantal, förlag med mera.

Nya möjligheter för forskare  och för Google

Med Bibframe 2.0 blir det möjligt att även koppla posten till Wikipedias artikel om den skånska småstaden Ystad, där författaren levde. Det möjliggör i sin tur sökningar på böcker av författare från samma stad, som också kopplats till Wikipediaartikeln.

– Man kan samköra information från många olika källor och vi kan länka till fakta som underhålls av den som har bäst koll på materialet. Det ger förutsättningar för att bedriva forskning på ett helt annat sätt än nu, säger Markus Sköld.

Han hoppas också att Google ska börja plocka upp data från Libris, nu när de båda systemen talar samma språk. Kanske kan sökmotorn framhäva informationen i sina "knowledge graphs" – det hopplock av fakta som visas i högerspalten efter en sökning.

– Det här kan göra biblioteksinformationen mer tillgänglig. Det skapar vägar in till oss och lyfter fram den skatt av information som vi har. Biblioteken måste vara där användaren är och användaren är på Google, säger han.

Mindre dubbelarbete för bibliotekarier

Arbetet med att implementera Bibframe 2.0 i Libris pågår för fullt. Den vanlige användaren kommer dock inte se alla fördelar förrän om ett par år, när Libris söktjänst får en ny kostym. De bibliotekarier som katalogiserar i systemet kommer däremot få en smidigare vardag så snart det nya systemet är i drift. Då kan de till exempel samla all information om en bok i en särskild Librispost, en så kallad verkspost.  När det kommer en ny utgåva av boken kan de länka den till verksposten i stället för att mata in all grundinformation igen.

– Det eliminerar en hel del dubbelarbete. I stället kan man koncentrera sig på att beskriva skillnaden mellan olika utgåvor, säger Markus Sköld.

Innehållsansvar: Anette Lindh, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Mer om Libris

Sök i den nationella bibliotekskatalogen Libris. Följ gärna arbetet med katalogen på Librisbloggen.

 

Sveriges nationalbibliotek