2015-03-26

Svensk Bokkonst 2014

Den nya världen & Den nya staden är utsedda till Årets vackraste bok.

Den nya världen & Den nya staden av Lennart Pehrson, formgivna och illustrerade av Johannes Molin, är Årets vackraste bok. Det stod klart under torsdagskvällen när Svensk Bokkonst 2014 hade prisutdelning och vernissage på Kungl. biblioteket.

Årets vackraste bok. Svensk bokkonst 2014.


Juryns motivering: ”Suverän fackboksform, som en myllrande upptäcktsfärd ledsagad i form, typografi, tryck och bokbinderi. Snygga blockbokstäver i stora utbrutna citat och fenomenala omslag. Bandens visuella uttryck gillas av juryn exempelvis stadens omslagsbild som fint omslingrar titeltexten. En bokproduktion som visar stor omsorg. Teasern på eftersättsbladen är fiffig och nu väntar juryn med spänning på nummer tre i serien.”

Årets vackraste bok. Svensk bokkonst 2014.


Svensk Bokkonst gundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. Priset som delas ut till Årets vackraste bok är skapat av konstnären Wilhelm von Kröckert och kallas "Den gyllene boken". Den nya världen & Den nya staden av Lennart Pehrson är utgivna av Albert Bonniers förlag.

Totalt granskade juryn 246 inskickade tävlingsbidrag och bland dem utsågs traditionsenligt 25 vinnare som nu finns utställda på KB, Kungl. biblioteket, fram till augusti.

Jury:

Juryn har bestått av

  • Greger Bergvall, ordförande (utan rösträtt)
  • Bo Andersson, bokbindare
  • Björn Larsson, fotograf
  • Jörgen Nordqvist, grafisk formgivare
  • Fredrika Siwe, grafisk formgivare
  • Göran Svensson, boktryckare
  • Tove Marling Kallrén, förläggare.

Tjugofem vinnande böcker 2014 med juryns motiveringar


Den nya världen & Den nya staden
Utsedd till ”Årets vackraste bok”

”Suverän fackboksform, som en myllrande upptäcktsfärd ledsagad i form, typografi, tryck och bokbinderi. Snygga blockbokstäver i stora utbrutna citat och fenomenala omslag. Bandens visuella uttryck gillas av juryn exempelvis stadens omslagsbild som fint omslingrar titeltexten. En bokproduktion som visar stor omsorg. Teasern på eftersättsbladen är fiffig och nu väntar juryn med spänning på nummer tre i serien.”

Författare: Lennart Pehrson
Formgivare: Johannes Molin


Lottas Jul
”Underfundig formgivning och nostalgisk touch har gett ett härligt överdekorerat bokband, precis som en julgran ska vara. Formen speglar innehållet väl med juliga färgval och tydliga illustrationer. En stämningsskapande och rolig bok för en kul högtid! Ett stort plus för den funktionella registerstansningen.”

Författare: Lotta Kühlhorn
Formgivare: Lotta, Fabian och Sigge Kühlhorn
Illustratör: Lotta, Fabian och Sigge Kühlhorn


DN. 150 450 klassiska förstasidor från Dagens Nyheter
”Tidsresa i härligt stort format med ett helt enormt bokbinderi! Ett praktverk vars format gör löpsedlarna läsbara. Urvalet är redovisande med ett överskådligt upplägg som lockar till sträckläsning. En engagerad räddningsoperation med maxat omslag och många ettor som väcker läslust.”

Urval: Peter Wolodarski
Författare: Lars Boström, Ingrid Carlberg, Eva-Karin Gyllenberg, Ingrid Hedström m.fl.
Formgivare: Patric Leo


Martina Hoogland Ivanow / Speedway
”En svart skönhet med suggestiva bilder som ger en inblick i en mörk och kall värld. Bokens stämning ger juryn gåshud. Produktionen håller högsta nivå på foto, tryck och bokbinderi. Det utmärkta trycket lyfter detta kompromisslösa fotografiska verk med snygga för- och eftersättblad och en fascinerande svärta ända in i upplagans storlek – 666!”

Fotograf: Martina Hoogland Ivanow
Formgivare: Sandberg &Timonen


Skall
”Elegant högsmalt format och välgjord klassisk typografi. Utsökt lyrikbok i all sin enkelhet.”

Författare: Agnes Gerner
Formgivare: Johan Melbi
Illustratör: ”De Vulpe”, illustration ur Conrad Gesner ”Historiae Animalium” vol. 1, 1620


Här och nu Brev 2008–2011
”Bok med skön flygpostkänsla och trevligt format. Väl utfört bokarbete med stort plus för inlagans framsnitt och fyndiga kapitälband. Bra genomförd typografi och snygg partiell lack på omslaget.”

Författare: Paul Auster och J.M. Coetzee
Formgivare: Sofia Scheutz


Samlingen Göteborgs konstmuseum
The Collection Gothenburg Museum of Art
”Omsorgsfullt redovisande av konstsamling i galet tung kassett. Bra samspel mellan text och bild samt bra foliering på pärmarna. Tungviktare till bokproduktion med fin typografi och smarta lösningar så som att banden funktionellt sticker ut lite ur kassetten på lagom greppavstånd. Klassisk formgivning i nutida kostym.”

Författare: Kristoffer Arvidsson, Per Dahlström, Björn Fredlund, Anna Hyltze, Philippa Nanfeldt, Isabella Nilsson, Johan Sjöström
Formgivare: Ola Ingvarsson Design

The Name of Us
”Fotografiskt berättande som med glimten i ögat reflekterar över ett museum satt i malpåse. Snygga textsidor, fint anpassad papperskvalitet och läckert präglade omslag. Boken speglar innehållets historiska bakgrund i såväl bild som typografi. Utomordentligt tryck och reproarbete. Rolig detalj på omslagets baksida med apan som rymt från lådan!”

Fotograf: Nils Bergendal
Formgivare (omslag): Nils Bergendal
Formgivare (inlaga): Nils Bergendal, Gösta Flemming

424
”Utomordentligt kärleksfull fotobok om Hammarkullen med oväntade poänger. Hög svårighetsgrad på det fina bokbinderiarbetet med många altarskåp. Tjock, fin pärm och väl anpassade material. En minutiöst vacker fotografisk undersökning med bra bildtryck som dokumenterar en bit av det svenska miljonprogrammet och de spår människorna lämnat.”

Författare: Hendrik Zeitler
Formgivare: Gösta Flemming

Fotografi i Sverige 1970–2014
”Encyklopedisk genomlysning av svensk fotografihistoria ur ett genusperspektiv som resulterat i en snygg grafisk bokproduktion. Läcker typografi som tar ut svängarna bland annat i samtalsdelen. Den tillhörande kassetten omsluter banden med bra passform.”

Författare: Niclas Östlind
Formgivare: Petter Antonisen

Muminvärlden & verkligheten Tove Janssons liv i bilder
”En kärleksförklaring till en älskad barnboksförfattare med bra bokbinderi och stor omsorg i produktionen. Många moment i denna bok håller hög klass. Bra foliering, vackra illustrationer, genomtänkt layout och bra typografi. Fantasifullt genomfört med snyggt diskreta bildtexter och vinken till Hur gick det sen? med det utstansade hålet i pärmen sluter cirkeln för denna kärleksfulla överblick.”

Författare: Petter Karlsson
Formgivare: Patric Leo


Arkiv Lars Lerin
”Papper och färg i skön förening som öppnar en dörr in i en magisk bildvärld med lysande Lerinbilder av arkivhyllor och andra motiv. Den perfekta papperskvaliteten lyfter denna bok mycket nära Lerins originalakvareller. Bra val av typsnitt med tydlig anknytning till titel och innehåll. Stort plus för det stabila skyddsomlaget. Välgjord rakt igenom!”

Formgivare: Patric Leo


Dardel
”Dardel i praktfullt format med väl vald tunn mjuk pärm som gör boken mer lättillgänglig. Bokbinderiarbetet är mycket bra. Pampiga kapitelstarter med vackra siffror samt övrig typografi visar på gott hantverk likaså färgvalen och bildtrycket. Bandet skyddas väl av den fina kassetten. En helgjuten produktion som håller toppklass i allt. Kul detalj att produktionen även löst transporten av boken med en vacker tillhörande tygpåse.”

Författare: Erik Näslund
Formgivare: Frankenstein Studio
Konstnär: Nils Dardel


Josef Frank Möbelformgivaren
”Förträffligt genomförd presentation av Josef Frank som triggar ditt habegär. Läckert tapetomslag med härligt vaxad känsla, fin balans mellan typografi, bild och format. Läsvänlig med inlaga som faller upp fint tack vare bra bokbinderi.”

Författare: Kristina Wängberg-Eriksson, Jan Christer Eriksson
Konstnär: Josef Frank
Formgivare: Johannes Molin


Sune Jonsson Livstycken
”En mycket vacker bok om en svunnen tid där bilderna är föredömligt placerade med icke påträngande bildtexter och pagina. En bok att försjunka i med behagliga textsidor, bra repro och bra bokbinderi. Det gråtonade klotomslaget ger en mjukhet som passar denna innerliga hommage till Sune Jonsson.”

Författare: Val Williams
Formgivare: Patric Leo
Fotograf: Sune Jonsson


Lammungarnas fest
”Susanne Ostens sista pjäs på Unga Klara dokumenterad med stark värme och närvarokänsla i bilderna. Lekfullt berättat, bra papper och varierande ”bonustexter” med elegant typografi. Omslagets dragningskraft kommer troligen att locka många läsare till denna bok med vasst bett!”

Författare: Suzanne Osten, Erik Uddenberg, Ann-Sofie Bárány
Fotograf: Sara P. Borgström
Illustration omslag: Frans Carlqvist
Formgivare: Daniel Bjugård


Jockeyklubben 125 år i galoppsportens tjänst
”Förnämlig grafisk bokproduktion med ömsint formgivning. Snyggt retroomslag med stiliserad häst på gul klot med vit och svart foliering. De många överraskande typografiska detaljerna så som kameror vid bildtexter och fina jockeydräkter gillas av juryn. Utmärkta för- och eftersättsblad.”

Författare: Björn F Eklund
Formgivare: Lukas Möllersten


No Pain Whatsoever
”Stillsam och respektfull skildring av engelsk arbetar- klass. Bra layout utan störande pagina. Bilderna varieras harmoniskt på sidorna, strålande bildtryck tack vare hög klass i hela kedjan från fotografi till repro och tryck. Utmärkt bokbinderi. Klassisk fotobok när den är som bäst.”

Författare: Ken Grant
Formgivare: Gösta Flemming


Berlin En hel guide till en delad stad
”Liten behändig guidebok med bra typografi och färg som skriker Berlin! Mjukt och behagligt format med rundade hörn som gör boken extra stöttålig. Funktionell bokproduktion med bra materialval.”

Författare: Valle Wigers
Illustratör/Fotograf: Linda Berglund, Peter Pousard
Formgivare: Johannes Molin


Le Bakbok Matbröd & söta bröd av den franske bagaren
”Helgjuten bakbok med fransk feeling. Fin typografi, roliga vinjetter och snyggt präglat klotomslag. Illustrationer och foto fungerar fint på det obestrukna papperet och väcker lust till att baka. Det funktionella upplägget med nivåer efter svårighetsgrad på recepten uppskattas.”

Författare: Sébastien Boudet
Illustratör: Robin Enström
Fotograf: Stefan Wettainen
Formgivare: Fredrika Siwe


Grafisk design: Henrik Nygren
”Imponerande presentation av ett arbetsliv i designens tjänst. Funktionell formgivning med fina detaljer så som bigningen i ryggen som verkligen underlättar läsandet. Att boken ligger i brun kartong är kongenialt för Nygren och gör boken redo för arkivet!”

Författare: Hedvig Hedqvist, Sara Teleman, Lars Forsberg, Daniel Birnbaum
Formgivare: Henrik Nygren
Fotograf: Lennart Durehed, Gerry Johansson, Patrik Lindell, Gunnar Smoliansky m.fl.

 
Dramer
”Högklassig formgivning i alla delar. Mellanhårda pärmar med skönt uttonade framsidor. Ren pjästypografi och bra bokbinderi med perfekt passform till de tunna pärmarna. Ett tydligt exempel på när formen är så bra att boken även blir ett objekt.”

Författare: Lars Norén
Formgivare: Nina Ulmaja
Fotograf: Flertal fotografer.
Bildredaktör: Margareta Pettersson


Promenader i Virginia Woolfs London
”Ja, Ja, Ja, tänk att orange, brunt och gult kan vara så snyggt!!! Vackert smalt format med fin sättning på perfekt satsyta. Brödtexten i brunt står väl mot sepiakänslan i omslaget och färgbakgrunden till kartor. Typsnittet Gill i rubriker och bildtexter är ett mycket bra val då Eric Gill var samtida med Virginia Woolf. Fin känsla i detaljarbetet.”

Författare: Lisbeth Larsson
Formgivare: Annika Lyth
Illustratör kartor: Stig Söderlind


Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar
”Ypperlig bok i härliga färger med fyndig minimalistisk illustration på omslaget. Fin innehållsförteckning och välgjord typografi i rött och svart. Bra bokbinderi för ett kvalitetsmjukband. Pärmen och de små citaten ger extra glans åt denna gedigna produktion.”

Författare: Jan Gradvall
Formgivare: Nina Ulmaja
Illustratör: Nina Ulmaja


Lätta sexboken
”Seriös påkostad lärobok om sex som är explicit utan att vara vulgär. Tydlig och pedagogiskt illustrerad med lättläst typografi. Fint citatformat i rött och bra illustrationstexter. Det ’mjuka’ hårdbandet passar tilltalet och visar på stor omsorg för ett känsligt ämne.”

Författare: Inti Chavez Perez
Formgivare: Sebastian Wadsted
Illustratör: Sara Teleman


Mer information:
Greger Bergvall, Svensk Bokkonst/KB, 070-007 33 44

Innehållsansvar: Greger Bergvall, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Sveriges nationalbibliotek