2011-04-04

Historiska fotofynd från KB visas

Carol Popp de Szathmary – en fotopionjär i Kungliga bibliotekets samlingar. Visning på Rumänska kulturinstitutet den 4 april kl 18.30.

Foto: Carol Szathmari

Foto: Carol Popp de Szathmary


Måndag 4 april kl. 18.30:
Vernissage & samtal med Anna Dahlgren, Mircea Iliescu, Adrian Silvan Ionescu och Leif Wigh på Rumänska kulturinstitutet. På svenska och engelska.
Fri entré!

Ett trettiotal bilder från en av världens första fotografer, Carol Popp de Szathmary, visas nu offentligt för första gången av Rumänska kulturinstitutet. Fotosamlingen donerades till Kungl. biblioteket av Prins Eugen 1903, men föll sedan i glömska innan den nu återupptäckts.

Samlingen innehåller ett 30-tal välbevarade fotografier som skildrar olika emblematiska arkitekturmonument i södra Rumänien och kom i det svenska kungahusets ägo troligen under det tidiga 1880-talet när drottning Sofia och hennes hov reste till Rumänien och Turkiet.

Carol Popp de Szathmary (1812-1887) föddes i Cluj och etablerade sig som konstnär 1843 i Bukarest. Outtröttlig resenär, ständigt deltagande i de evenemang som avgjorde det moderna Europas födelse, oerhört produktiv som målare, akvarellist och tecknare blev han ändå mest berömd som krigsfotograf – vid fotografins ungdomsår. Szathmary gjorde stor succé vid Världsutställningen i Paris 1855 med sitt fotoalbum med bilder från Krimkriget. Ett albumexemplar erbjöds Frankrikes kejsare Napoleon III och blev mycket uppskattat. Bilderna från det då pågående kriget var högaktuella och albumkopior skickades av Szathmary till alla politiska ledare från de krigsdeltagande länderna.

De rumänska furstendömena förenades efter Krimkriget i en nationalstat. Några år senare erbjöds kronan till den tyske prinsen Carl av Hohenzollern-Sigmaringen. Året var 1866 och Carol Popp de Szathmary blev snart hovets konstnärlige rådgivare. Som fotograf dokumenterade han prinsens resor i landet och dennes bemötande av folkmassorna. Dessa bilder, oftast signerade och betitlade för hand, samlade Szathmary i olika fotoalbum. Det mest kända, med titeln ”România” (Rumänien), tillägnades prinsen 1869, året då han ingick äktenskap med Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, halvkusin till Sveriges änkedrottning Sofia. 

För mer information vänligen kontakta Rumänska kulturinstitutet, 08-20 76 00, e-post: info@rkis.se.

Innehållsansvar: Urban Rybrink, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Sveriges nationalbibliotek