2009-04-01

Rakt ner i nationalarkiven

Sondera, ny söktjänst från Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

Den 1 april lanseras Sondera, ett gemensamt sökfönster på webben för tre av landets viktigaste nationella databaser inom arkiv, bibliotek och audiovisuella medier. En snabb och enkel sökning i Sondera visar den enorma mängd information och materialtyper som finns i Riksarkivets och KB:s samlingar.

Sondera omfattar Nationella arkivdatabasen, NAD, från Riksarkivet, biblioteksdatabasen LIBRIS och Svensk mediedatabas, SMDB, från KB. Databaserna innehåller information om material från offentliga arkiv, samlingar och enskilda personers handlingar, allt från manuskript, vetenskapliga artiklar, böcker, tidningar till radio- och teveprogram, filmer och musik.

– Sondera är lite som ett Google för svenska arkiv och bibliotek, säger Mårten Johansson, som har varit projektledare på Riksarkivet för Sondera.

– Målet har varit att utveckla en tjänst som är enkel, visar bredden på materialet och som uppmuntrar till sökning säger Johanna Olander från KB, som varit designansvarig i projektet.

– Det har varit ett lyckosamt samarbete mellan våra myndigheter. Vi har velat finna nya vägar för att ge ännu bättre service för forskningen, säger riksbibliotekarien Gunnar Sahlin på KB.

Innehållsansvar: Håkan Färje, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Relaterad information

Sök i Sondera

 Läs pressmeddelandet

Sveriges nationalbibliotek