Palmyra – en utställning om ett krigsbrott

Tid: 9-28 november 2017, start klockan 09.00
Föreläsare:
Plats: Kungliga biblioteket i Humlegården, Stockholm

Den världsunika antika runistaden Palmyra har under kriget i Syrien plundrats och sprängts. Utställningen belyser stadens betydelse då och nu, brottet som förstörelsen innebär och det storpolitiska spelet bakom handeln med plundrade antikviteter. 
 
Palmyra – en utställning om ett krigsbrott visar bland annat fotografier av konstnären, författaren och fotografen Eric Ericson tagna under otaliga resor till Syrien och Palmyra innan kriget bröt ut. Eric Ericson var närmast besatt av Palmyra under många år och tillbringade månader bland ruinerna för att skildra dem på bästa sätt.

Även arkitekten Per-Göran Ylander står bakom utställningen.

Mot bakgrund av vad som idag hänt med Palmyra har projektet blivit en ovärderlig dokumentation av en plats som inte längre finns. Men utställningen belyser inte bara staden före kriget och dess mångtusenåriga historia. Den berättar också om de brott och den kontext som den här typen av kulturell ödeläggelse handlar om, ett storpolitiskt spel med grenar över hela världen.

Eric Ericson

 
Eric Ericson (f. 1972) har under arbetet med boken Palmyra som utkom 2009 besökt Syrien över ett dussin gånger. I våras utkom även boken Mannen i Damaskus som handlar om nazisten och krigsförbrytaren Alois Brunner som efter andra världskriget bosatte sig i Syrien. Han har även skrivit den hyllade klassikern Brev till samhället och varit pjäsförfattare till Dramatens uppsättningBrev från Eric Ericson.  

Per-Göran Ylander


PG Ylander (f. 1946), arkitekt SAR/MSA, stadsarkitekt i Hjo 1980–2007. Han är engagerad i bevarandefrågor i allmänhet och trästaden Hjo i synnerhet. Dessutom är han en flitigt anlitad föredragshållare i byggnadsvårdsfrågor, samt initiativtagare till utställningarna Trä äger, Estrid Ericson – grundare av Svenskt Tenn och Skärvor av Hjo.

Palmyra

Palmyra blev en knutpunkt mellan den arabisk-österländska och den romersk-västerländska kulturen. Vid tiden för Palmyras storhetstid (omkring 700 f.Kr–300 e.Kr.) låg staden mellan två av den tidens stormakter – Romarriket och Partherriket.

Staden var modern, med bland annat rinnande vatten, badhus, teatrar och butiker. Palmyra ligger i öknen ungefär tjugofem mil nordost om Syriens huvudstad Damaskus.

Sveriges nationalbibliotek