March for science

Tid: 22 april 2017, klockan 12.00-14.00
Föreläsare:
Plats: Mariatorget, Stockholm / Gustav Adolfs Torg, Göteborg / Celsiustorget, Uppsala

Lördagen den 22 april samlas människor runt om i världen till en March for Science. I Sverige blir det manifestationer i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Sammantaget väntas hundratusentals människor i mer än 400 städer visa sitt stöd för vetenskapen.

Initiativet till manifestationen kommer från USA, där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och för att forskningsbaserad kunskap kommer till användning i samhället. Här ingår också att motverka faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter.

Organisationer och enskilda personer kan stödja manifestationen på flera sätt, till exempel genom att sprida information, vara volontär den 22 april, bidra med pengar eller annat som behövs.

– Jag är med för att uppmärksamma att vetenskap är viktigt i allas våra liv. Varje dag använder vi resultatet av forskning. Jag vill också visa att vi forskare är helt vanliga människor, säger Elisabeth Ekener, forskare vid KTH och en av volontärerna och arrangörerna.
 
Arrangörerna hoppas att manifestationen blir startpunkten för ett pågående samtal om hur synen på forskningsbaserad kunskap kan stärkas.

Mer om marschen

March for science Sweden

Sveriges nationalbibliotek