Myten om Lasse-Maja - Transrebellen som blev legend

Tid: 21 oktober 2015, klockan 18.00-19.00
Föreläsare: Sam Holmqvist, doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet
Plats: Hörsalen, Kungl. biblioteket

Lasse-Maja (född Lars Larsson, senare Molin, 1785–1845) var känd som stortjuv, rebell, folkhjälte och transperson. När hen fängslades i tjugoårsåldern var hen redan känd av hela svenska folket, och i fängelset blev hen en sevärdhet. Ångbåtsresor till Karlstens fästning annonserades med Lasse-Maja som dragplåster och efter tjugo år i fängelse skrev Lasse-Maja sin självbiografi.

Lasse-Majas självbiografi lade grunden till en berömmelse utan riktigt motstycke i Sverige. Lasse-Maja har levt kvar i svenskt folkmedvetande genom muntliga berättelser, tidningsartiklar, teaterpjäser, filmatiseringar och inte minst ett mycket stort antal utgåvor av självbiografin och andra texter som återberättar historien – från tidigt 1800-tal till idag.

Hur kom det sig att Lasse-Majas beskrivning av ett liv som omväxlande man och som kvinna blev en av de mest lästa svenska berättelserna under 1800-talet? Vad var det egentligen för bok hen skrev och hur har berättelsen förändrats genom åren? Sam Holmqvist berättar om en långlivad kändis och om alla de folkliga småtryck som beskrev hen.

Sam Holmqvist är doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.

#forskningpågår

Många forskare använder KB som sin arbetsplats och arbetar med material ur KB:s samlingar. Under hösten ger vi några av dem möjlighet att presentera sina arbeten.

Välkommen!

För mer information om seminarieserien Forskning pågår, kontakta Kate Parson på telefon 010-709 3 103 eller skicka epost till program@kb.se.  

Forskning pågår, programblad hösten 2015 (pdf)

Flyer Forskning pågår, Sam Holmqvist (pdf)

Artikel av Sam Holmqvist i Svenska Dagbladet 2015-10-05

Sveriges nationalbibliotek