2011-06-21

Regi, foto, klippning: Jan Troell

av Kurt Mälarstedt

Detta är boken om Jan Troells filmer. Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt har följt och intervjuat Jan Troell i flera år. Han har tidigare tilldelats Publicistklubbens Guldpenna och Jolopriset.

Till boken medföljer dvd:n Sökaren, med filmer av Jan Troell.

"Jan Troell är för mig ett alldeles äkta, stort lysande geni som ger sig fan på någonting. Han bryr sig inte om det är publikt eller inte. Han bryr sig om allt annat."

Ingmar Bergman stack aldrig under stol med sin beundran för Jan Troell – filmskaparen som blivit lika älskad av publiken som hyllad av kritikerna. Troells filmer är rörande, ibland skrämmande, alltid djupt mänskliga. Nyfiket och eftertänksamt berättar han om Karl Oskar och Kristina i Utvandrarna och Nybyggarna, ingenjör Andrée i filmen om dennes luftfärd, Knut Hamsun i Hamsun och Maria Larsson i filmen om hennes eviga ögonblick – som om vi alla satt och lyssnade kring en lägereld i en långsamt fallande skymning.

I boken ingår dvd:n Sökaren, med 17 kortfilmer av Jan Troell från ett halvsekel, 1960–2010 med såväl klassiker som mera okända filmer ur hans breda repertoar.

Dvd:n är en samproduktion mellan Kungl. biblioteket, Athenafilm och Film i Skåne.

Norstedts
ISBN: 978-91-1-303810-0
Pris: 275 kr

Läs en intervju med Tomas Ehrnborg, teknisk expert inom filmområdet på KB, som tillsammans med Göran Gunér på Athenafilm varit ansvarig för produktionen av dvd:n ”Sökaren – Jan Troell”.


  Innehållsansvar: André Wachholz, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

  Relaterad information

  Klicka på bilden för att se hela bokomslaget

  Se utdrag från dvd-skivan

   Läs ett utdrag ur boken

  Läs om dvd:n Sökaren

  Boken finns att köpa i receptionen på KB Humlegården, i bokhandeln eller via internetbokhandeln.

  Bokförlaget Norstedts

  Sveriges nationalbibliotek