2013-08-21

Den stora pilsnerboxen

De främsta och mest efterfrågade ”pilsner-filmerna” i urval av Thor Modéen-sällskapet.

Denna dvd-box (6 dvd:er) innehåller 6 långfilmer samt rikligt med extramaterial. Utgåvan är resultatet av ett samarbete mellan Studio S Entertainment och Kungl. biblioteket.

Pilsnerfilmens väg från kulturfara till kulturarv har varit lång och svår. Så sent som på 1970-talet kunde pilsnerfilmerna väcka indignation i kulturvärlden. Efter den första tv-visningen av ”Pensionat Paradiset” 1971 hölls en upprörd diskussion om filmen i debattprogrammet ”Kvällsöppet”. Argaste kritikern var Svenska Filminstitutets grundare Harry Schein, denna kväll sekunderad av Vilhelm Moberg. För Schein var saken mycket enkel. ”Pensionat Paradiset” var lika dålig som den alltid varit, och att den hade några år på nacken var ingen förmildrande omständighet.

Harry Schein talade lyckligtvis för döva öron. Gensvaret från tv-publiken var enormt. När tittarsiffrorna presenterades någon tid senare visade det sig att ”Pensionat Paradiset” lockat drygt tre miljoner tittare, som gav 3,9 av 5 i betyg. Pilsnerfilmen fick en renässans genom tv:s visningar, och Thor Modéen och hans skådespelarkollegor blev snabbt idoler för en ny generation. Filmerna blev så populära att biograferna tog upp några av dem på repertoaren igen för att kunna konkurrera med tv.

Ingmar Bergman förstod allt detta bättre än många andra. Filmprofessor Leif Furhammar har berättat om när Bergman vid ett tillfälle deltog i ett möte, där restaurering av gamla filmer diskuterades. Efter att ha lyssnat till flera inlägg om vikten av att prioritera kvalitetsfilm framför lättviktig underhållning utbrast Bergman till slut: ”Är ni inte kloka? Menar ni att framtida generationer inte ska få ta del av Thor Modéens geni?”

Martin Kristenson och Fredrik af Trampe

Filmerna introduceras av filmprofessor Leif Furhammar, ordföranden i Thor Modéen-sällskapet Lars-Olof Lindberg samt skådespelarna Peter Dalle, Henrik Dorsin, Sissela Kyle och Krister Classon.

Total speltid: 622 min. Distribution: Studio S Entertainment

Pris: 345 kr

Pilsnerboxen i press och webb

Dagens nyheter

Innehållsansvar: Tomas Ehrnborg, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Relaterad information

Omslag med Thor Modéen
Klicka på bilden för att se hela dvd-omslaget

Se utdrag från Den stora pilsnerboxen

Se en Thor Modéen-kavalkad

Om restaureringen av filmerna

Innehåll

Filmaffischerna

Dvd-boxen finns att köpa i receptionen på KB samt i internethandeln

Beställning från KB:s butik

Studio S Entertainment

Sveriges nationalbibliotek